Nieuwe registratierechten 2022

Wij helpen je op weg!

Vanaf 1 januari 2022 zijn er nieuwe registratierechten van toepassing. Wat houdt dit juist in bij het kopen of verkopen van uw woning? Wij leggen het uit.

AXEL LENAERTS Reportage 29 10 21 4 B1 A9478 WEB | Axel Lenaerts

Een nieuwe woning aankopen. Er zijn heel wat veranderingen op til vanaf 1 januari 2022. Onze collega's Valerie (specialist immo Oudenaarde) en Thomas (specialist immo Gent) van Axel Lenaerts verduidelijken graag de vernieuwde registratierechten voor u.

Eerst en vooral maken we een belangrijk onderscheid tussen de aankoop van je eerste en enige woning en de aankoop van een 2e woning zoals een investeringspand of een tweede verblijf.

Als u een woning aankoopt betaal je zogenaamde ‘Verkooprechten’ of registratiebelasting. Die belasting wordt berekend op het bedrag dat jij voor je nieuwe woonst betaalt. Vanaf 1 januari 2022 voert de regering een grondige hervorming van deze registratiebelasting door! Voor wie zijn huis wil verkopen is dit ook belangrijke informatie waarmee je eventueel rekening moet houden.

Daling van de registratiebelasting bij de aankoop van een eerste woning of renovatie

Goed nieuws voor wie vanaf 1 januari 2022 een eerste en enige woning wil kopen: de registratiebelasting daalt van 6 naar 3%. Voorwaarde is wel dat je geen andere woning bezit. Het moet met andere woorden gaan om de aankoop van je enige woning. Bezit je nog een woning die je wil verkopen om een nieuwe woonst aan te kopen, geen paniek! Je krijgt 1 jaar de tijd om je oude woning te verkopen nadat je de nieuwe woonst hebt aangekocht!

Koopt u een bescheiden woning als eerste en enige woning aan, met een maximale verkoopprijs van 220 000 euro (of 240 000 euro in bepaalde kernsteden), dan geniet u bovendien nog steeds van een extra korting op de te betalen registratiebelasting waardoor u maximaal 1600 Euro aan registratiebelasting dient te betalen.

Ga je bovendien nog eens over tot een ingrijpende energetische renovatie van het aangekochte pand, dan geniet je van het nog lagere tarief van 1%. Uiteraard moet die renovatie wel voldoen aan enkele minimumvoorwaarden. Goed nieuws is dat ook een sloop -en heropbouw onder deze voorwaarden vallen, koopt u een mooi stuk grond met een oude woning die u zal afbreken om er een nieuwe woning op te bouwen? Dan kan u vanaf 1 januari 2022 dus ook van dit verlaagd tarief genieten!

Naamloos | Axel Lenaerts
Hogere registratietaks bij aankoop van een tweede verblijf of investeringsvastgoed

Wie al een woning in eigendom heeft die hij niet wenst te verkopen en investeert in een tweede verblijf of investeringsvastgoed betaalt vanaf 1 januari 12% registratiebelasting in de plaats van 10%. Dit is een stijging van 2 %, het kan dus zéker de moeite waard zijn om in December nog te kijken hoe u deze aankoop best inplant om alsnog te kunnen genieten van het huidige, lagere tarief.

Mijn verkoopovereenkomst werd getekend in 2021 en mijn akte volgt pas in 2022?

Kopers die in 2021 een onderhandse verkoopovereenkomst (compromis in de volksmond) hebben getekend voor de aankoop van een enige gezinswoning en pas in 2022 de akte tekenen, kunnen toch genieten van de nieuwe verlaagde tarieven. U krijgt namelijk nog de keuze of u het oude of het nieuwe stelsel wil laten toepassen.

Voor kopers van ander vastgoed geldt net het omgekeerde: de datum van het compromis telt. Vlamingen die investeerden in ander vastgoed zullen alsnog kunnen genieten van de 10% registratiebelasting als de onderhandse verkoopovereenkomst is getekend in 2021, ook al staat de akte in 2022 gepland. Opgelet, indien u een wederzijdse aankoop-verkoopbelofte hebt getekend in 2021 maar de akte pas in 2022 valt zal u wél onder het nieuwe stelsel vallen en zal u dus 2 % meer registratiebelasting moeten betalen.

Aankoop op plan

Wanneer u een woning of appartement op plan aankocht voor 1 januari 2022 dan betaalde u op heden altijd 10 % registratiebelasting op het grondaandeel, ongeacht of het uw eerste en enige eigendom was. Dat principe blijft hetzelfde in 2022, enkel het tarief stijgt echter naar 12%.

Heb je nog vragen over dit onderwerp, over jouw aankoop of heb je andere vragen? Contacteer dan zeker één van onze kantoren.

AXEL LENAERTS 110621 161 A4930 WEB | Axel Lenaerts
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons