Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

Over vastgoed

Wat is het verschil tussen EPB en EPC?

EPB staat voor "Energie Prestatie en Binnenklimaat" en EPC staat voor "Energieprestatiecertificaat". Het EPB is een uitvoerige beschrijving van alle materialen en installaties die gebruikt zijn bij een nieuwbouw of verbouwing en gaat na of jouw woning voldoet aan de energetische vereisten. Een EPC geeft het geschatte energieverbruik aan van jouw woning en hoe energiezuinig je huis is.

De EPB-normen draaien rond twee getallen: het E-peil en het S-peil. Het E-peil geeft een cijfer aan de globale energieprestatie van de woning: hoe lager, hoe minder energie de woning verbruikt. Het S-peil geeft weer hoe goed de gevels en het dak de warmte binnenhouden en de koude buiten: hoe lager, hoe minder energie de woning verbruikt om de temperatuur constant te houden.

Bill mead wma P3 Tl80ww unsplash | Axel Lenaerts

Volgende elementen worden opgenomen in een EPB-berekening:

  • Thermische isolatie: zuivere isolatiewaarde van buitenschil woning
  • Binnenklimaat: ventilatie
  • Technische installaties: verwarming, sanitair, ijswatersysteem, centraal ventilatiesysteem
  • Energieprestatie: E-peil en netto-energiebehoefte

Het doel van de EPB-berekening is om de isolatiewaarde zo goed mogelijk te maken, het binnenklimaat zo comfortabel mogelijk te maken en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Het EPB-certificaat omvat dus het energetische totaalpakket van een woning.

Alpha innotec nb W Cv Ui FJA unsplash | Axel Lenaerts

Het EPC toont het geschatte energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar), wat ook energiescore wordt genoemd. De energiescore wordt berekend op basis van het primair energieverbruik en houdt geen rekening met het verbruikersgedrag of gezinssamenstelling, dus het kan afwijken in realiteit. De energiescore wordt op drie manieren voorgesteld:

  • Een score van 0 t.e.m. 700: hoe hoger de score, hoe hoger het geschatte energieverbruik
  • Een kleurenbalk: een score in de groene zone betekent dat de woning energiezuinig is en de rode zone betekent het omgekeerde
  • Een energielabel: gaande van A+ (heel energiezuinig) tot label F (niet energiezuinig)
Zaptec if O Mhw1s0m Y unsplash | Axel Lenaerts

Wanneer EPB-aangifte doen? Bij alle woningen (nieuwbouw) waarvan de bouwaanvraag werd gedaan na 1 januari 2006, moet een EPB-berekening opgemaakt worden. Daarbij wordt er ook een “energiecertificaat bij bouw” opgemaakt, waardoor een EPC-berekening later niet meer nodig zal zijn. Bij een verbouwing van oudere gebouwen wordt er enkel van de nieuwe constructieonderdelen een EPB-berekening gemaakt.

EPB-berekeningen worden opgemaakt door een EPB-verslaggever die moet beschikken over een diploma architectuur, industrieel ingenieur, burgerlijk ingenieur of bio-ingenieur. Voor een EPB-certificaat hangt de prijs af van de omvang en de aard van de werken. Je kan wel de prijs voor een kleine renovatie schatten op 650 euro exclusief btw en voor een grote renovatie of een nieuwbouw op 950 euro exclusief btw.

Alexander abero Oypn Yfdi Qgg unsplash | Axel Lenaerts

Wanneer EPC nodig? Een EPC is verplicht aanwezig bij het verkopen en verhuren van woningen. Uit het EPB-verslag wordt het EPC opgemaakt bij een nieuwbouw. In dat geval is het dus niet nodig om nog eens het EPC apart op te maken. Als het gaat over renovaties, dan moet er wel een EPC apart opgemaakt worden, omdat het EPB enkel betrekking heeft op de nieuwe onderdelen en niet op de woning als geheel.

Een EPC-berekening kan opgemaakt worden door een energiedeskundige type A. De energiedeskundige onderzoekt onder andere de kwaliteit van de ramen, het bouwjaar, de manier van verwarmen en brengt deze gegevens in een softwarepakket. Hij verkrijgt op basis van die gegevens een analyse en een EPC-score. Die score is slechts een schatting: enkel het primair energieverbruik wordt in kaart gebracht.

Meer vragen? Contacteer gerust uw Axel Lenaerts makelaar. We helpen u graag verder.

Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons