Regering bevriest indexering voor woningen met slecht EPC

Over vastgoed
AXEL LENAERTS Reportage 29 10 21 4 B1 A9377 kopiëren | Axel Lenaerts

Huur of verhuur je een huis of appartement? Dan heb je ongetwijfeld al gehoord dat de Vlaamse regering de immowereld opschudt met een nieuw decreet dat huurders moet ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Wat houdt dit decreet juist in? Wat zijn de gevolgen op lange termijn? Hier vind je een overzicht.


Wat houdt het nieuw decreet juist in?

  • Je huis of appartement heeft een EPC met label A+, A, B of C -> er verandert niets, er mag aan 100% geïndexeerd worden het komende jaar.
  • Je huis of appartement heeft een EPC met label D -> er mag maximum aan 50% geïndexeerd worden het komende jaar.
  • Je huis of appartement heeft een EPC met label E of F -> er mag niet geïndexeerd worden het komende jaar.


Waarom deze nieuwe regelgeving?

De stijgende inflatie zorgt ervoor dat de geïndexeerde huurprijzen merkwaardig hoger liggen dan vorig jaar. De regering voelde zich genoodzaakt om actie te ondernemen in de huidige energiecrisis.


Wanneer treden de nieuwe maatregelen in werking?

Het decreet treedt retroactief in werking, op 1 oktober 2022. Dinsdag 4 oktober werd het decreet gepubliceerd in het Staatsblad. Concreet wil dit zeggen dat de maatregelen sinds zaterdag integraal van toepassing zijn. De nieuwe regels werden met spoed ingevoerd zodat verhuurders niet last minute zouden indexeren.


Wat als de verhuurder geen EPC heeft?

Er mag pas geïndexeerd worden wanneer er effectief een EPC-label is. Een woning waarvan het EPC niet gekend is, mag dus niet geïndexeerd worden.


Wat als er gewerkt of gerenoveerd zal worden om mijn woning meer energiezuinig te maken?

Als de renovatiewerken leiden tot een verbeterde energiescore kan er opnieuw geïndexeerd worden.


Mijn woning met EPC D, E of F is nog maar net geïndexeerd, kan ik dit terugdraaien?

Hier heeft de overheid helaas niets voor voorzien. Als je huis of appartement recent nog is geïndexeerd kan je de nieuwe huurprijs niet terug laten aanpassen.

Erik mclean a Csh Jn3y93s unsplash | Axel Lenaerts
AXEL LENAERTS 110621 161 A5394 kopiëren | Axel Lenaerts

Wat gebeurt er volgend jaar? Kan er dan 2x geïndexeerd worden?

Op 30 september 2023 loopt de huidige regeling ten einde en kan er weer normaal geïndexeerd worden zonder rekening te houden met energielabels.

Om tegen te gaan dat de huurprijsindexatie volgend jaar opnieuw volledig opsteekt, wordt voor woningen zonder EPC-label en voor woningen die over het label D, E of F beschikken, een bijkomende maatregel genomen. Die houdt in dat er rekening wordt gehouden met een correctiefactor ter bescherming van de huurder. Indien de huurprijs geïndexeerd wordt, zal hier vanaf 1 oktober 2023 vermenigvuldigd mee moet worden:

Correctiefactor energielabel D

  • Als de huurovereenkomst verjaarde tussen 1 januari 2022 en 30 september 2022, bereken je de correctiefactor met volgende formule: (indexcijfer 2022/indexcijfer 2023) x [1 + 50% x (indexcijfer 2022/indexcijfer 2021-1)].
  • Als de huurovereenkomst verjaart tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022, wordt de correctiefactor verkregen door toepassing van de onderstaande formule: (indexcijfer 2021/indexcijfer 2022) x [1 + 50% x (indexcijfer 2022/indexcijfer 2021-1)].


Correctiefactor energielabel E en F (of geen EPC)

  • Als de huurovereenkomst verjaart tussen 1 januari 2022 en 30 september 2022, is de correctiefactor het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van de inwerkingtreding in 2022, gedeeld door het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van de inwerkingtreding in 2023.
  • Als de huurovereenkomst verjaart tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022, is de correctiefactor het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van de inwerkingtreding in 2021, gedeeld door het gezondheidsindexcijfer van de maand die voorafgaat aan de verjaardag van de inwerkingtreding in 2022.

Vallen de correctiefactoren weer weg wanneer de verhuurder een EPC kan voorleggen dat laag genoeg is?

Hier heeft de Vlaamse regering helaas nog geen duidelijkheid over kunnen verschaffen. De vastgoedsector gaat ervanuit dat dit op termijn nog gecommuniceerd zal worden.


Ik wil een huis of appartement huren of verhuren en wil me verder informeren over dit onderwerp, waar kan ik terecht?

Simpel! Neem contact op met je gespecialiseerde Axel Lenaerts vastgoedmakelaar die de meest recente regelgeving opvolgt en op maat van jouw immowensen kan toelichten.

Verder kan je het decreet publiekelijk raadplegen in het in het Belgisch Staatsblad. Op deze pagina van de Vlaamse overheid kan je verdere communicatie terugvinden. Minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft ook mondeling op Radio 1 wat meer toelichting gegeven.

Heb je andere vastgoedvragen? Wil je een woning kopen of verkopen, zoek je een nieuwbouw of heb je vragen over beheer? Ook hiervoor ben je bij Axel Lenaerts alvast aan het juiste adres.

Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons