Uw huis verkopen zonder makelaar: de valkuilen

Over vastgoed

De vastgoedmarkt is onderhevig aan nieuwe opkomende technologieën en platformen. Een van de trends die steeds meer en meer aandacht krijgt is deze: uw huis verkopen zonder makelaar. Maar hoe vlot gaat dit echt? Is het dan allemaal zo gemakkelijk?

In dit artikel wijzen wij op de valkuilen en problemen bij het verkopen van uw woning op eigen houtje.

1. Het “wat-is-mijn-huis-waard?” probleem

Ontken het of niet: de meeste woningeigenaars hebben geen flauw idee hoeveel hun eigendom precies waard is. Een correcte verkoopprijs is nochtans ontzettend belangrijk voor een vlotte verkoop van uw huis. Schat u te laag, dan riskeert u een mooie opbrengst te mislopen. Schat u te hoog, dan neemt u het risico dat uw woning niet verkocht geraakt.

Bovendien schatten vele verkopers de waarde van hun woning op basis van emoties, iets wat niet altijd representatief is aan een goede marktprijs. Zo dragen al die mooie woonkamer-herinneringen in uw hoofd misschien wel bij tot een hogere waarde, maar voor de koper is uw woonkamer een ruimte zoals een ander.

Een derde probleem is dat mensen vaak onderschatten hoeveel factoren er een rol spelen bij het bepalen van de waarde van hun eigendom.

De bewoonbare oppervlakte, het bouwjaar, de gebruikte materialen, de ligging van de woning, en gaan zo maar door. Er zijn talloze aspecten die de verkoopwaarde van uw woning kunnen beïnvloeden, waar u potentieel geen weet van heeft.

Wanneer u beslist samen te werken met een makelaar, wordt dit “wat-is-mijn-huis-waard probleem” opeens klaarhelder. Een professionele vastgoedagent maakt immers gebruik van gespecialiseerde software en zijn ervaring om een correcte schatting van de waarde van uw woning te bepalen.

Bij Axel Lenaerts makelaars gebeurt deze waardebepaling volledig vrijblijvend, zonder verplichting om nadien te verkopen via ons kantoor.

Vraag hier uw gratis waardebepaling aan
2. Het tijdsprobleem

Een huis verkopen is niet iets wat u elke dag doet. Sterker nog: voor vele eigenaars is dit een totaal nieuwe ervaring. Indien u beslist zelf te verkopen bent u ook verantwoordelijk om alles zelf uit te zoeken, en dat vergt tijd. Tijd die u dus niet kan investeren in uw bedrijf, job, relatie of vrije tijd activiteiten.

Zo zal u zelf instaan voor het voeren van promotie, plannen van afspraken met kandidaat-kopers, het voeren van onderhandelingen, het opstellen van het verkoopdossier, etc. Als u hier niet mee vertrouwd bent, kan dit een serieuze pak kopzorgen voor u meebrengen.

Bovendien dient u ook rekening te houden met de verkoop timing. Stel: u wilt uw woning verkopen met het oog om een nieuwe eigendom te kopen. Als u plots te snel verkoopt, riskeert u om zonder dak boven uw hoofd te vallen zonder de nodige rechtsgeldige maatregelen.

Gelukkig regelt een professionele makelaar al deze zaken voor u. Zo zal hij/zij alle nodige attesten en document voor u verzamelen, promotie voeren, de bezoeken doen met kandidaat-kopers, onderhandelingen maken en zorgen voor een optimale verkoop timing. Op die manier kan u zich blijven focussen op uw werk en genieten van uw vrije tijd en/of gezin.

0024 DSCF2006 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts
3. Het technische probleem

Een woning verkopen brengt een hele papierwinkel met zich mee. Zo bent u verantwoordelijk voor het opstellen van een verkoopdossier met een EPC, bodemattest, keuring van elektriciteit, stedenbouwkundig uittreksel, kadastraal plan en legger, etc.

Bovendien verandert de wetgeving rond vastgoed voortdurend en alsmaar sneller. Indien u zelf deze technische kennis mist, kan u uzelf stevig in de voet schieten. Zo kan u als verkoper stevige boetes ontvangen indien u een fout maakt bij het communiceren van de informatie over uw woning naar de koper toe.

Een makelaar informeert u uitgebreid over deze technische aspecten en zorgt ervoor dat alle administratieve documenten in orde zijn. Bovendien stelt de vastgoedagent ook met u het verkoopcontract op, zodat de verkoop van uw woning feilloos kan verlopen. Met een makelaar hoeft u zich dus geen zorgen te maken.

De wetgeving rond vastgoed wordt steeds complexer en verandert voortdurend. Een makelaar is hiervan op de hoogte, een verkoper meestal niet.
4. Het promotie probleem

Om uw eigendom snel te verkopen, moet u het uiteraard ook goed zichtbaar maken op de markt. Hoe meer mensen u bereikt, hoe groter de kans dat uw woning snel verkocht geraakt.

Indien u op eigen houtje wenst te werken, zal de promotie van uw pand ook volledig op uw schouders vallen. Dat valt zeker niet te onderschatten. Zo zal u uw woning op de beste manier moeten presenteren via kwalitatief beeldmateriaal. Daarna moet u dan zelf dit beeldmateriaal online zetten op de meest geschikte platformen. Terugvallen op enkel uw persoonlijke connecties is vaak — zo blijkt — geen optie.

Indien u samenwerkt met een makelaar, verzekert u zich van een doorgrond publiciteitsplan. Niet alleen hebben makelaars ervaring met het nemen van kwalitatieve beelden van uw eigendom, ook hebben ze een gigantisch on-en offline netwerk waarin uw woning snel zal opvallen voor potentiële kopers.

Denk maar aan de duizenden websitebezoekers, het uitgebreide mailbestand, de drukbezochte sociale media profielen en last but not least: de vastgoedwebsites zoals Immoweb, Immovlan, Zimmo en Immoscoop waarop wekelijks miljoenen mensen naar een nieuwe stek zoeken. Indien uw huis hier op terecht komt, garandeer je jezelf een vlotte verkoop zonder veel tijd te verliezen.

CONCLUSIE

U merkt het: uw huis zelf verkopen is absoluut geen evidentie. We leven in een tijd waarin mensen denken hun woning zelf te verkopen op 1,2,3. Alhoewel er redenen zijn om dit te denken — i.e. door de opkomst van online media en platformen — blijkt dit veelal onterecht.

Met onze ervaring en expertise adviseert Axel Lenaerts makelaars u met de verkoop van uw woning. Onze primaire missie is om u te “ontzorgen”, zodat u rustig kan verder “leven”.

Neem vandaag contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek.
Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons