Sint-Niklaas en ballonnen, een match made in heaven

Lokale verankering

Sint-Niklaas en luchtballonnen, een combinatie die voor iedereen in het Waasland verwondering en nostalgie oproept. Sinds jaar en dag wordt de stad het eerste weekend van september omgetoverd tot één grote ballonhappening, de Vredefeesten.

De stad en luchtballonnen zijn al sinds 1912 onlosmakelijk met elkaar verbonden. De, toen pas opgerichte, Aëro-Club van Sint Nikolaas organiseerde tijdens de kermis in Sint-Niklaas regelmatig luchtreizen. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werden alle ballons opgeëist door het Belgische leger. Pas na de oorlog, in 1919 werd de traditie opnieuw opgepikt.

De allereerste editie van de toen nog genaamde Bevrijdingsfeesten vond plaats in 1948 en was een herdenking voor de bevrijding van de stad na de Tweede Wereldoorlog. In 1973 besloot Sint-Niklaas om de naam te veranderen naar "De Vredefeesten". Er werd een Belgisch kampioenschap voor heteluchtballons georganiseerd en in de loop van de jaren kreeg het evenement internationale allure door landingswedstrijden.

Vredefeesten_Sint-Niklaas | Axel Lenaerts
Hooverphonic_Waasland_Sint-Niklaas | Axel Lenaerts
Villa_Pace_Waasland_Vredefeesten_Sint-Niklaas | Axel Lenaerts
GroteMarkt_Sint-Niklaas_Waasland_Vredefeesten_Vuurwerk | Axel Lenaerts

De Grote Markt van Sint-Niklaas is niet alleen het grootste marktplein van het Waasland, maar zelfs van heel België. Dit is dus een uitgelezen locatie om de luchtballonnen veilig te laten opstijgen voor het oog van talrijke toeschouwers.

Het evenement groeide intussen uit tot een waar stadsfestival, dat de naam "Villa Pace" kreeg. Je kan talloze optredens op de Grote Markt, het Romein De Vidtspark, het Castrohof en het Hendrik Heymanplein meepikken. Grote namen als Hooverphonic, Axelle Red, Clouseau … gaven er al het beste van zichzelf! Er is animatie voorzien voor jong en oud en er wordt zelfs een heuse wereldmarkt vol foodtrucks georganiseerd.

DSC06323 2 | Axel Lenaerts

In 2013 vond de allereerste editie van de, hoe kan het ook anders, Ballonloop plaats. Het startschot werd toen gegeven door atlete Tia Hellebaut. De lopers konden kiezen tussen een route van 5 of 10 kilometer door de Sint-Niklase straten. Later werd een kids-run van 1 kilometer aan het programma toegevoegd. Het evenement won aan populariteit en intussen zijn er jaarlijks honderden sportievelingen die hun beste beentje voor zetten.

Ook Frederik, bestuurder van het immokantoor Axel Lenaerts en geboren en getogen Sint-Niklazenaar, had intussen ook zijn oog laten vallen op dit event. Naast huizen en appartementen verkopen of verhuren trekt Frederik al graag eens zijn sportschoenen aan. Wanneer een lokale loopwedstrijd de voordeur van zijn kantoor passeert, kan hij niet achterblijven. Frederik loopt elke editie mee en maakte van het kantoor een uitvalsbasis voor lopers en supporters.

20230903 132241000 i OS | Axel Lenaerts
20230903 102009578 i OS | Axel Lenaerts
20230903 105212374 i OS | Axel Lenaerts

Voor de jongste editie besloot Frederik om het iets grootser aan te pakken. Klanten, vrienden en familie werden uitgenodigd om zich in te schrijven, onder het motto ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’. Maar liefst 80 lopers schreven zich in. Wat een schitterend resultaat!

56 volwassenen en 24 kinderen gingen gekleed in een loop T-shirt met het kenmerkende ‘Axel Lenaerts’-logo op pad! Aangemoedigd door de toeschouwers en in het bijzonder de erehaag van Axel Lenaerts-supporters aan het kantoor gaven de lopers het beste van zichzelf. Ook de lekkere ijsjes van Cremerie François en de boules de berlins van bakker Toon De Klerck zullen uiteraard ook voor de nodige motivatie hebben gezorgd!

20230903 121953931 i OS | Axel Lenaerts

Om de deelname van alle lopers een extra dimensie te geven, besloot Frederik om voor elke deelnemer een bedrag van 25 euro te sponsoren aan vzw De Olijf uit Stekene. Het totaalbedrag van maar liefst 2000 euro werd tijdens het evenement overhandigd aan De Olijf. Hiermee kan de vzw gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben voorzien van voedingspakketten en noodzakelijke hygiënische producten zoals pampers. Tijdens de huidige energiecrisis waarbij de budgetten van alle gezinnen meer dan ooit onder druk staan, is men bij Axel Lenaerts makelaars ervan overtuigd dat deze bijdrage voor enkele gezinnen meer dan welkom zal zijn.

Het team van Axel Lenaerts Waasland, alle lopers en alle supporters hebben enorm genoten van dit event. Volgend jaar mag je ons opnieuw verwachten. Trommel alvast al je vrienden uit Sint-Niklaas, Beveren, Waasmunster, Temse, Lokeren en omstreken op!

Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons