Renovatieplicht van kracht vanaf 1 januari 2023

Over vastgoed

Wil je in de toekomst een oudere woning aanschaffen met een hoog energieverbruik? Dan is het essentieel om rekening te houden met een extra budget voor renovatiewerkzaamheden. Sinds 1 januari 2023 geldt er namelijk een verplichting tot renovatie voor kopers van huizen of appartementen met een EPC-label E of F.

De nieuwe eigenaar is verplicht om de energieprestatie van de woning binnen vijf jaar na aankoop te verbeteren tot minimaal een EPC-label D of beter. Deze renovatieverplichting is van toepassing bij volledige eigendomsoverdrachten en bij het vestigen of overdragen van erfpacht- of opstalrechten.

Roselyn tirado cq AX2wl K Yw unsplash kopie | Axel Lenaerts
Annie gray WEWT Gk PUVT0 unsplash kopie | Axel Lenaerts

De koper van het vastgoed krijgt vijf jaar de tijd om het gewenste energieniveau te bereiken, gerekend vanaf de datum van de notariële akte. Na deze vijf jaar moet de koper een nieuw EPC-certificaat laten opstellen dat aantoont dat het beoogde energielabel is behaald. Dit dient ter controle van de naleving van de renovatieverplichting.

Indien de deadline niet wordt gehaald, kunnen boetes variërend van 500 euro tot 200.000 euro worden opgelegd. Er zal dan een nieuwe termijn worden vastgesteld waarbinnen de verplichte renovatie moet worden uitgevoerd.

Stefan lehner fp2b945 RQ Ug unsplash kopie | Axel Lenaerts

Het is verplicht voor de verkoper van een woning met een label E of F om in de publiciteit en communicatie te vermelden dat er een renovatieverplichting voor het pand geldt. Deze informatie moet ook in het voorlopige koopcontract en in de notariële akte worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat potentiële kopers volledig op de hoogte zijn van de vereiste renovatiewerkzaamheden.

Milivoj kuhar Te48 T Pzdc U8 unsplash kopie | Axel Lenaerts

Het is belangrijk op te merken dat de renovatieverplichting niet van toepassing is in de volgende gevallen:

  • Bij andere vormen van eigendomsoverdracht, zoals erfopvolging.
  • Bij schenking met behoud van vruchtgebruik.
  • Indien de woning binnen 5 jaar na verwerving wordt gesloopt.
  • Voor tijdelijke constructies die minder dan 2 jaar in gebruik zijn.
  • Bij residentiële woningen die beschermd zijn als monument, deel uitmaken van een beschermd cultuurhistorisch landschap, stads- of dorpsgezicht zijn, of voorkomen op de inventaris van bouwkundig erfgoed.

Heb je meer vragen over de renovatieplicht? Contacteer dan zeker jouw Axel Lenaerts makelaar uit Gent, Destelbergen, Sint-Niklaas, Oudenaarde of De Pinte/Sint-Martens-Latem.

Contacteer ons!
Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons