Verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop- en heropbouw, wat is de nieuwe regelgeving?

Over vastgoed
Sint Gillis Waas Blokstraat2 4 11 | Axel Lenaerts
Umit yildirim 9 OB46ap Mb C4 unsplash | Axel Lenaerts

Verlaagd btw-tarief van 6% bij sloop- en heropbouw, wat is de nieuwe regelgeving?

1. Het verlaagd tarief van 6% btw dat in een aantal steden geldt op voorwaarde dat de afbraak én wederopbouw in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privé-woning gebruikt zal worden. Dit was van toepassing in een aantal centrumsteden zoals Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas. Dit btw-regime was van toepassing sinds 2007 en was interessant voor bijvoorbeeld investeerders of particuliere bouwheren in deze centrumsteden. Er was geen beperking in oppervlakte en er werd geen bewoningsplicht opgelegd aan de eigenaar/bouwheer.

2. Vanaf 1 januari 2021 tot heden werd het verlaagd btw-tarief bij afbraak en wederopbouw uitgebreid naar het volledige Belgische grondgebied en dit zowel voor projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren. Dit was een tijdelijke maatregel om de bouwsector en particuliere kopers een extra steun te bieden na de moeilijke corona-jaren en in tijden van sterk stijgende inflatie.

De voorwaarden om hiervan te kunnen genieten waren:
- De eigendom moet gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
- De eigendom mag een bewoonbare oppervlakte hebben van maximaal 200 m²
Nieuwbouw nieuwe maatregelen | Axel Lenaerts

Het verlaagde btw-tarief van 6% als steunmaatregel wordt permanent

De tweede maatregel liep af op 31 december 2023, er was dus dringend nood aan duidelijkheid omtrent een eventuele verlenging of aanpassing van deze maatregel. In het recent federaal begrotingsakkoord (10 oktober 2023) werden nieuwe regels gesteld die op woensdag 6 december 2023 werden omgezet in nieuwe wetgeving om duidelijkheid te scheppen voor kopers/bouwheren na 1 januari 2024.

Het volgende werd beslist:

Het verlaagde btw-tarief van 6% dat werd ingevoerd als steunmaatregel voor de bouwsector wordt permanent.

Er wijzigen echter enkele belangrijke voorwaarden die we graag voor u even op een rijtje zetten:
- Er is voortaan geen einddatum meer. De btw-regeling van 6% voor bouwheren die hun woning na de werken als privéwoning gebruiken is dus blijvend!
- Deze regeling is vanaf nu geldig over het hele Belgische grondgebied.
- Deze regeling is exclusief voor particuliere bouwheren en geldt niet meer voor de levering van woningen door bouwpromotoren. Als je plannen hebt om in een nieuwbouwproject te stappen, moet je in de toekomst dus toch rekening houden een btw-verhoging naar 21%.

Er is echter wel rekening gehouden met projecten waarvan de vergunning reeds werd ingediend of waarvan de bouw nog lopende is.

Daniel mccullough FP Fq trr2 Y unsplash | Axel Lenaerts

Overgangsmaatregel voor lopende projecten

Voor lopende nieuwbouwprojecten is er dus een overgangsmaatregel. Projecten waarvoor er ten laatste op 1 juli 2023 een omgevingsvergunning werd aangevraagd voor sloop en herbouw komen in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief onder de oude, tijdelijke regeling. Deze overgangsmaatregel loopt tot 31 december 2024, op voorwaarde dat de verschuldigde btw uiterlijk op die datum opeisbaar is.

Voor projecten gelegen in de centrumsteden, waar de oude regeling van toepassing was, geldt dat deze projecten nog tot eind 2024 kunnen opgericht worden aan 6 % btw onder de voorwaarde dat de vergunning werd ingediend voor 31 december 2023. De btw moet echt opeisbaar zijn uiterlijk op 31 december 2024. Voor projecten of delen van projecten waarvan de btw pas nadien opeisbaar is zal 21% btw worden gerekend.
Daarna verdwijnt dit gunstige btw-regime volledig.

Samengevat?

We kunnen onthouden dat 2024 een overgangsjaar wordt, projecten die in dat jaar nog gebouw of afgewerkt worden kunnen nog verkocht worden aan 6 % btw indien het gaat om een sloop -en wederopbouw én indien de koper uiteraard aan de gestelde voorwaarden voldoet ( 5 jaar enige en eigen woning).
Vanaf 1 januari 2025 zal u enkel van deze 6% btw kunnen genieten indien u zelf bouwheer bent, woningen of appartementen die door een bouwpromotor worden verkocht zullen vanaf dan automatisch onder 21% btw vallen.

Voor de regelgeving in de 32 centrumsteden betekent dit echter minder goed nieuws. Koper en investeerder kunnen nog slechts tot eind 2024 genieten van 6 % btw wanneer zij een woonproject realiseren.

De impact voor de investeringsmarkt zal dus aanzienlijk zijn aangezien investeerders op deze manier nooit nog aan 6 % btw zullen kunnen aankopen of bouwen. Gevreesd wordt voor de impact op de verhuurmarkt en voor een verhoging van de huurprijzen die op dit moment al stevig onder druk staan. Ook voor de particuliere kopers die het niet zien zitten om zelf een bouwproject volledig te begeleiden wordt de aankoop van een nieuwbouw appartement of woning dus een stuk duurder in 2025.

Zal er een rush komen op het vastgoed dat nog tot eind 2024 aan 6% kan verkocht worden? Welke impact wordt er verwacht in 2025…dat wordt spannend afwachten!


Axel Lenaerts nieuwbouwprojecten

Wij hebben permanent diverse nieuwbouwprojecten in verkoop. Deze nieuwe maatregelen zijn goed nieuws voor enkele lopende projecten ook in 2024 kunnen we genieten van de 6% btw-regeling met onderstaande projecten:

INT T4 01 | Axel Lenaerts
INT T6 01 | Axel Lenaerts
Birdeye grijze daken | Axel Lenaerts

Tubel

Ontdek Tubel, een nieuw, dynamisch nieuwbouwproject aan de Gentbrugse Meersen, slechts 4 km van Gent. Deze stijlvolle site met 4 energiezuinige stapelwoningen en 54 appartementen belooft gezond en bewust wonen met ruime terrassen en tuinen.

Leef comfortabel met groenbeleving, ondergrondse parking, co-moestuin en een fiets-/wandelpad. Gunstig gelegen nabij Gent Centrum, treinstation Gentbrugge, en met vlotte toegang tot R4/E40/E17. Een thuis voor wie waarde hecht aan comfortabel leven te midden van natuurlijke pracht en stedelijke bereikbaarheid.

0013 DSF5602 Melvinkobe Photography | Axel Lenaerts

Klossebos

Ontdek een buitengewone woonervaring aan de Zuidrand van Gent, nabij kasteeldomein 'De Klosse'. Met 30 appartementen verdeeld over 4 vrijstaande meergezinswoningen biedt Klossebos een veelbelovende thuis. Geniet van een natuurlijke omgeving op een domein van 1 hectare met tuingerichte meergezinswoningen, groene hagen en gezellige ontmoetingsplekken.

De hoogstaande architectuur, naast het historisch beschermde kasteeldomein, straalt tijdloosheid en elegantie uit. Klossebos-appartementen worden inclusief schilderwerken, verlichting en gordijnen aangeboden, haarfijn afgewerkt dus! Ervaar comfortabel wonen in harmonie met natuur en geschiedenis, op slechts een boogscheut van Gent.

691 2023 09 18 P5 | Axel Lenaerts
691 2023 09 26 P4 | Axel Lenaerts
691 2023 09 15 P3 | Axel Lenaerts

Noci

Het kleinschalige nieuwbouwproject Noci vormt een oase van rust in het gezellige Destelbergen. De groene binnenplaats en ruime terrassen bieden een kalme omgeving dichtbij het bruisende Gent. Profiteer van troeven zoals hoogwaardig afgewerkte BEN-appartementen, gunstige zuidoriëntatie, investeringsmogelijkheden met 6% BTW, lage gemeenschappelijke kosten en privé autostaanplaatsen.

Gunstig gelegen tussen Gent en Destelbergen, ben je volgens de gemeenteslogan "dicht bij alles." Geniet van nabijgelegen voorzieningen en ontspan in de natuur van De Gentbrugse Meersen.

20539 A | Axel Lenaerts

Velle Vista

Ervaar het beste van het beste met Velle Vista. Een project dat garant staat voor luxueus, energiezuinig, duurzaam en comfortabel wonen in alle rust.

Project Temse Velle is een uniek nieuwbouwproject, uitgevoerd in een moderne en tijdloze architectuur, opgetrokken volgens traditionele principes met duurzame materialen van uitstekende kwaliteit.
Dit project omvat 7 nieuwbouwwoningen, waarvan 2 halfopen en 5 gesloten bebouwingen, met een gezamenlijke carport en fietsberging.

Hier wordt er ook ingezet op de meest geavanceerde energiezuinige technieken zoals vloerverwarming met geothermische warmtepomp, individuele zonnepanelen ( 12! per woning), ventilatiesysteem D,... Met nieuwbouwproject Velle Vista ben je klaar voor de toekomst!

New152 0 | Axel Lenaerts
New152 1 | Axel Lenaerts
New152 5 | Axel Lenaerts

Sint-Helena

Ontdek Sint-Helena, een nieuwbouwproject met 46 appartementen in het hart van Sint-Gillis-Waas. Door het behoud van de historische gevel van het oude Sint-Helena ziekenhuis straalt het project karakter en charme uit, harmonieus ingebed in de lokale architectuur. Van knusse 1-slaapkamerappartementen tot ruime 4-slaapkamerwoningen, Sint-Helena biedt mogelijkheden voor verschillende behoeften.

Geniet van prachtige terrassen met zicht op een groen park, zuid- of westgericht voor optimaal zonlicht. Duurzaamheid staat centraal met moderne technologieën, waaronder een geothermisch warmtepompsysteem. Met dit unieke project voldoet u aan al uw woonwensen.

New148 0 | Axel Lenaerts

Pitzenburg

Op de oude site van de Pitzenburghoeve worden 7 ruime huizen en 1 duo-woning gebouwd. Woonerf Pitzenburg laat u genieten van moderne architectuur, privétuinen en gemeenschappelijk groen, op slechts een steenworp afstand van het centrum van Stekene.

Kies voor casco of totaal afgewerkte woonunits, met persoonlijke begeleiding van een interieurarchitect. Een warmtepomp en zonnepanelen zijn standaard voorzien, een garantie voor duurzaam wonen. Het privatieve woonerf biedt rust en veiligheid, elke woning is omringd door een eigen tuin. Wil u nog wat meer groen? Dan kan u opteren om een achterliggend stuk weiland bij te kopen.

New138 1 | Axel Lenaerts
New138 5 | Axel Lenaerts
New138 9 | Axel Lenaerts

Elzeelsepoort

Een ultra-energiezuinig nieuwbouwappartement met een zuidwestelijk terras, dat vindt u bij nieuwbouwproject Elzeelsepoort! Het project is gekenmerkt door klassevolle en moderne architectuur. Geniet van een overvloed aan natuurlijk licht, ruime woonkamers en grote slaapkamers. De hoge afwerkingsgraad en onderhoudsvriendelijke materialen voldoen aan de nieuwste normen, met E-peil variërend tussen E28 en E35, en de optie om zonnepanelen te installeren.

Het project is perfect centraal gelegen, op wandelafstand van het stadscentrum van Ronse en het openbaar vervoer. De zeer ruime terrassen met gunstige oriëntatie bieden een prachtig uitzicht op historisch Ronse. Maak het plaatje compleet met een overdekte autostaanplaats, inclusief de mogelijkheid tot het installeren van een laadpaal. Mis deze unieke kans niet!

Interesse in een van onze nieuwbouwwoningen -of appartementen? Nog vragen over deze nieuwe btw-regeling? Aarzel niet om uw lokale Axel Lenaerts vastgoedmakelaar te contacteren.

Ontdek onze nieuwbouwprojecten!
Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons