Hoe doe je een geldig bod op vastgoed

Over vastgoed

Wil je een woning kopen? Dan is het uitbrengen van een goed bod essentieel. Ontdek in deze blog hoe je een geldig bod kunt doen en waar je op moet letten. Wil je een appartement of huis verkopen? Dan is het belangrijk om te weten hoe een bod werkt om het maximum uit je verkoop te halen.

AXEL LENAERTS 110621 161 A4930 WEB | Axel Lenaerts

Het bodproces in een notendop

Je droomwoning tegengekomen bij Axel Lenaerts of via een ander vastgoedplatform? Proficiat! Voordat je een contract kunt tekenen, moet je eerst een bod uitbrengen. Een bod is een belofte aan de verkoper om de woning tegen jouw aangegeven prijs te kopen. Een bod is bindend. Je kunt dus niet zomaar een bod uitbrengen om te testen of de verkoper zou accepteren.

Nog op zoek naar jouw droomwoning? Ontdek ons aanbod!

Voorwaarden van een geldig bod

Een geldig bod moet aan enkele voorwaarden voldoen. Zonder deze minimumvereisten is je bod niet geldig. Zorg ervoor dat je bod de volgende informatie bevat:

  • Je naam en voornaam
  • De prijs die je biedt
  • Het adres van de woning
  • De geldigheidsduur van je bod
  • Je handtekening
  • De datum waarop je het bod uitbrengt

Bod per sms, e-mail of mondeling

Een bod is geldig en bindend zowel schriftelijk als mondeling. Een mondeling bod wordt echter sterk afgeraden aangezien dit moeilijk te bewijzen is achteraf in geval van dispuut. Een e-mail of sms (maar ook Whatsapp, Facebook Messenger,...) wordt ook erkend als een officieel schriftelijk bord.

AXEL LENAERTS Reportage 29 10 21 4 B1 A9478 WEB | Axel Lenaerts
Heimolenstraat Sint Niklaas 1 | Axel Lenaerts
Padraye Elzele 3 | Axel Lenaerts
Panhuisstraat Destelbergen 2 | Axel Lenaerts

Vertrouwelijkheid van de biedingsprijs

Bij het uitbrengen van een bod op een huis of appartement, is de prijs die je biedt vertrouwelijk. Dit betekent dat de makelaar of eigenaar niet bekend mag maken hoeveel er geboden is. Vertrouwelijkheid beschermt de koper tegen biedingen van andere potentiële kopers en zorgt ervoor dat de onderhandelingen tussen koper en de makelaar of verkoper blijven. Bij een openbare verkoop kan iedereen je bod zien en eventueel hoger bieden.

AXEL LENAERTS Reportage 29 10 21 4 B1 A0294 ONBEWERKT | Axel Lenaerts

Opschortende voorwaarden als bescherming

Het leven zit vol onvoorziene omstandigheden. Om hierop voorbereid te zijn, kun je opschortende voorwaarden in je bod opnemen. Dit zijn noodzakelijke voorwaarden die moeten worden vervuld voordat het bod definitief wordt. Denk hierbij aan het verkrijgen van een lening. Als deze voorwaarden niet worden voldaan, wordt het bod geacht nooit te hebben bestaan. Op deze manier ben je beschermd tegen onverwachte situaties.

Het intrekken van een bod

De aankoop van vastgoed ontstaat op het moment dat de verkoper een bod aanvaardt van de koper. Beslist de kandidaat-koper vervolgens om het huis, appartement of ander onroerend goed toch niet aan te kopen, dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Werk je samen met een vastgoedmakelaar, dan zal er normaal gezien een schadevergoeding worden bedongen in de aankoopbelofte. Werd er geen vergoeding overeengekomen, dan zal de verkoper zijn werkelijk geleden schade moeten aantonen. Zolang een bod nog niet geaccepteerd is door de verkoper, kan een bod nog steeds ingetrokken worden.

AXEL LENAERTS 110621 161 A4994 WEB | Axel Lenaerts

Axel Lenaerts begeleidt je naar succes

Bij Axel Lenaerts begrijpen we dat het uitbrengen van een bod een cruciale stap is in het koopproces. Met onze expertise en ervaring begeleiden we je graag door deze hele procedure. Of je nu een woning wilt verkopen, een huis wilt kopen of een appartement zoekt, ons team staat voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende schatting, waardebepaling of meer informatie over overbruggingskredieten.

Het uitbrengen van een bod op een woning is een belangrijke stap. Heb je na het lezen van dit artikel nood aan extra uitleg of advies op maat? Bij Axel Lenaerts zijn we er om je te helpen met al jouw immo- en vastgoedvragen. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons je bijstaan bij het realiseren van je vastgoeddromen. Nog op zoek naar het huis, appartement, de villa of nieuwbouwwoning van jouw dromen te koop? Neem dan zeker ook een kijkje bij ons aanbod en wie weet zitten we binnenkort samen om een officieel bod in te dienen.

Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons