Je EPC zelf berekenen: voordelen en valkuilen

Over vastgoed
Tierra mallorca Np Tb V Okkom8 unsplash kopie | Axel Lenaerts
AXEL LENAERTS Reportage 29 10 21 4 B1 A0305 WEB | Axel Lenaerts
Wat is EPC?

Wil je een huis kopen of verkopen? Huur of verhuur jij een appartement? Dan heb je ongetwijfeld al over het EPC-attest gehoord. Het energieprestatiecertificaat, beter bekend als EPC, is een rapport waarin je het EPC-kengetal kan aflezen. Dit getal geeft weer hoeveel energie een woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager dit getal is, hoe beter de energiescore van je woning. Een EPC is momenteel 10 jaar geldig.

Het EPC werd in het leven geroepen om mogelijke kopers en huurders vooraf te informeren over de energiezuinigheid van de woning.

Energiezuinig vastgoed zorgt voor een lager verbruik en een goedkopere energiefactuur. Een logisch gevolg hiervan is dat energiezuinige woningen duurder zijn in aankoop. Het EPC is dus een heel belangrijk element waarmee rekening gehouden moet worden bij de waardebepaling of schatting van uw pand. Zeker ook voor investeringen, handelspanden en opbrengsteigendommen kan een goede EPC-score op lange termijn heel veel geld besparen.

AXEL LENAERTS Reportage 29 10 21 4 B1 A0290 WEB | Axel Lenaerts
AXEL LENAERTS 110621 161 A5460 WEB | Axel Lenaerts
AXEL LENAERTS 110621 161 A4994 WEB | Axel Lenaerts

Sinds kort kan je dankzij het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) zelf het energielabel van een eigendom bepalen met behulp van deze tool. Het is hierbij natuurlijk heel belangrijk dat je de betrouwbaarheid van dergelijke tools kan inschatten.

Wanneer je de online tool van VEKA iets meer in detail bekijkt, ondervind je dat deze zeer gebruiksvriendelijk is. De tool oogt erg overzichtelijk en afhankelijk van je woning kan je de tool in enkele minuten doorlopen.

Dat klinkt allemaal heel positief, maar zijn er ook valkuilen aan deze tool? Het grote gevaar waar je rekening mee moet houden is dat deze berekening niet erg accuraat is.

Je merkt zelf al tijdens het proces dat deze tool zuiver indicatief werkt en niet dient voor een accurate berekening. Zo heeft de tool bij vragen over de oppervlakte en de isolatie van de woning voldoende aan indicatieve antwoorden. Dit maakt de uiteindelijke rekensom onnauwkeurig.

AXEL LENAERTS Reportage 29 10 21 4 B1 A9746 WEB | Axel Lenaerts

Dergelijke tools kunnen dus heel handig en tijdbesparend zijn wanneer je op zeer korte termijn een schatting van je EPC nodig hebt. Wanneer je effectief een huis of appartement wilt verkopen of verhuren, moet je ervoor zorgen dat het EPC volledig accuraat is en dan doe je best beroep op een expert zoals Axel Lenaerts om je hierin te begeleiden.

Wanneer je zelf immo wilt kopen of huren moet je er altijd op toezien dat je een nauwkeurige EPC-score hebt en niet zomaar een indicatie. Zo vermijd je verrassingen op de energiefactuur en weet je dat de woning correct naar waarde geschat werd.

Verkoop
Professioneel advies
bij de verkoop
van je woning?
Wij staan klaar
Nieuwsbrief
Mis geen
vastgoednieuws.
Axel Lenaerts | Axel Lenaerts
VRAGEN?
Contacteer ons