Interview met Frank en Delphine Guenter
Huisdokters
Een oud bankkantoor in Sint-Amandsberg omgetoverd tot een huisartsenpraktijk met Scandinavische toetsen en beheerd door vader en dochter.

“Waarom bouwen we de praktijk niet samen verder uit en laten we ons op termijn niet omringen door andere dokters, of zelfs door mensen die een aanvulling bieden op wat wij doen?” Al tijdens haar stage zag Delphine Guenter de huisartsenpraktijk van vader Frank groot en ambitieus. Jeugdig enthousiasme misschien? Of gewoon gezonde zin voor realiteit? Met meerdere artsen onder één dak verhoog je de continuïteit in je zorgverstrekking. “Groepspraktijken zijn stilaan meer de regel dan de uitzondering geworden,” vertelt Delphine. “Het komt ook almaar vaker voor dat wij een beroep moeten doen op paramedici zoals diëtisten en psychologen. Dergelijke profielen in huis hebben, maakt je werk als dokter gemakkelijker, efficiënter en aangenamer.” Frank Guenter bevestigde het idee van zijn dochter. Maar omdat zijn praktijk nooit groot genoeg zou zijn voor een uitbreiding, gingen hij en Delphine samen op zoek naar een nieuw pand. In Sint-Amandsberg viel hun oog al gauw op een oud bankgebouw.

“Aangezien Axel Lenaerts makelaars het gebouw verkocht, had ik er van bij het begin een goed gevoel over.”

Vijfde aankoop via Axel Lenaerts makelaars

“Oud is niet eens het juiste woord, het pand was een ruïne,” glimlacht Frank. “Maar het bood wel veel mogelijkheden. Met 420 m² was er ruimte te over. Bovendien bleek er een grote parking achteraan het gebouw. Aangezien Axel Lenaerts makelaars het gebouw verkocht, had ik er van bij het begin een goed gevoel over. Ik ken het vastgoedkantoor al een tijdje. Zowel mijn vader als zijn twee broers  kochten al via hen. En zelf heb ik ook een appartement aan hen te danken.”

De verkoop ging relatief snel. Vervolgens werd het bankantoor in minder dan een jaar omgeturnd tot een volwaardige huisartsenpraktijk. “We hebben het hele gebouw gestript om een elegante werkomgeving te creëren,” gaat Delphine verder. “Mijn moeder is zelf architecte. Vormgeving en design zijn begrippen waarmee wij thuis altijd omringd zijn geweest. Ze bedacht het concept niet zelf. Ze raadde ons ons het architectenbureau a154 aan, een bureau met fantastische ideeën.” Het resultaat is dan ook iets wat je zelden ziet in een dokterspraktijk.

“Als je ziet wat hier allemaal mogelijk is, besef je maar dat we een gouden aankoop deden. De kracht van Axel Lenaerts makelaars is dat ze dergelijke panden vinden, ze hanteren een soort kwaliteitsfilter.”

Oude structuren verweven met nieuwe architectuur

Het schrijnwerk vooraan bekleedt de hele gevel en werd zwart gelakt. Vanaf de entree kijk  je als het ware door het gebouw heen. Op dezelfde as bevindt zich een open wachtruimte met aansluitend het secretariaat en de balie. Elk detail telt. Zelfs de dag- en weekbladen die je steevast in een wachtruimte vindt, worden voorbeeldig uitgestald tegen de muur. Opvallend is de bestaande betonnen structuur die contrasteert met het warme karakter van de houten wanden, bekleed met multiplex van Poolse den. Die wanden creëren een onderscheid tussen de openbare en de private delen. Loop je door tot achteraan, dan ontsluit zich een open gebied dat toegang geeft tot drie consultatieruimtes. Op dat centrale punt stroomt het licht gul binnen via een koepel en een zijdelingse raampartij. Vandaar kan je ook de trap af naar de ondergrondse kabinetten. “Beneden bevond zich vroeger de bankkluis,” geeft Delphine aan. “Nu wordt de ruimte gebruikt als opslagruimte, vergaderzaal en keuken. Later zal hier ook een doucheruimte komen. Ik houd ervan om tussen de middag een stukje te gaan lopen. Op die manier kan ik werk en hobby perfect met elkaar rijmen.”

“Als je ziet wat hier allemaal mogelijk is, besef je maar dat we een gouden aankoop deden,” vult Frank zijn dochter aan. De kracht van Axel Lenaerts is dat ze dergelijke panden vinden, ze hanteren een soort kwaliteitsfilter. En ja, er was werk aan de winkel, maar bekijk het resultaat. Ik denk dat we terecht fier mogen zijn.”