Huis verkopen

Denk je eraan je huis te verkopen? Proficiat, een grote stap! Je gaat op zoek naar een nieuw decor waartegen de volgende etappes van je leven zich zullen afspelen. Het begin van een zoektocht naar de volgende persoon die binnenkort intrek zal nemen in je huidige woning. Een zoektocht die in de eerste plaats vanuit het hart gevoerd wordt, en dit bovendien in de jungle van concurrentie, juridische beperkingen en administratieve regelgeving waarvan vastgoed deel uitmaakt.

In eerste instantie dien je te zorgen voor een correcte prijszetting als je je huis wilt verkopen. Geraak je het eens met alle mede-eigenaars en belanghebbende partijen over de vraagprijs, dan ben je al een heel eind verder. Denk ook aan de randvoorwaarden zoals de beschikbaarheid van de woning en de termijn waarbinnen de notaris de akte kan verlijden.

Benodigde documenten voor de verkoop van uw huis

Intussen kun je alvast starten met het verzamelen van de verplichte documenten die je nodig hebt voor de publicaties en de verkoop van je huis. Zo moet je over een geldig EPC attest beschikken van bij aanvang van de publicatie. Verder dien je over een keuringsattest van de elektrische installatie te beschikken. Je vraagt best ook al de stedenbouwkundige inlichtingen op bij de Stad of Gemeente en een kadastraal uittreksel bij het kadaster. Vooraleer je een perceel of kavel kunt verkopen, moet je ook in het bezit te zijn van een recent OVAM attest.

Woning verkoopklaar maken

Intussen dien je je woning verkoopklaar te maken. Je stelt je huis best zo aantrekkelijk mogelijk voor aan de kandidaten. Niet alleen op foto’s maar ook tijdens het bezoek moet de woning er op en top uitzien. Eerst op de to-do list is een grondige schoonmaakbeurt. Verwijder alle overbodige zaken en haal alle persoonlijke spullen zoals foto’s en souvenirs uit het zicht. Rek hier tijd voor uit en doe dit grondig. Heb geen schrik om dingen die je niet langer gebruikt weg te doen. Denk eraan dat alles wat je nu al doet, je achteraf bij de verhuis niet meer hoeft te doen. De eerste indruk die je kandidaat-koper krijgt van de woning is van onnoemelijk groot belang. Zorg voor een mooi portfolio aan foto’s die je zal gebruiken voor de online publicaties. Je hoeft niet alles te tonen maar te weinig foto’s zijn ook niet goed. Maak een selectie uit de vele vastgoedportalen waar je als particulier je woning kunt aanprijzen. Rek voldoende tijd uit om alle gegevens over je woning te verzamelen en in te voeren in de verschillende advertentiedatabases. Zorg er in elk geval voor dat je beschikt over een vlotte internetverbinding voor het opladen van beeldmateriaal.

Eens de advertentie online staat , ben je klaar om de eerste kandidaten te ontvangen. Wachten op de eerste telefoontjes en e-mails. Dit is altijd bijzonder spannend.

Je huis staat te koop en de verzoeken stromen binnen. Goed bezig. Hou je agenda en die van de andere bewoners goed in het oog en zorg ervoor dat er niemand thuis is die in de weg loopt tijdens zo’n bezoek. Niet elke kandidaat-koper ontmoet even graag je tante en nonkel die even langskomen voor een babbel.

Huis snel en binnen een maand verkopen?

De eerste maand is de belangrijkste en meest bepalende maand in het verkoopproces. De eerste kandidaten zijn doorgaans de meest geïnteresseerde en dat blijkt ook keer op keer te kloppen. Hecht dus genoeg aandacht aan hun feedback en neem hun eventuele biedingen serieus. De kans is heel groot dat je de beste prijsvoorstellen ontvangt gedurende de eerste paar weken van de tekoopstelling. Laat je niet ontmoedigen door negatieve opmerkingen over uw inrichtings- of afwerkingskeuzes. Je huis verkopen is geen gemakkelijke opdracht. Brutale bezoekers of niet opdagende afspraken kunnen wel eens in je vel kruipen. Het overkomt de beste van ons. Jouw huis was je thuis en je hebt hier geleefd en bent hier gelukkig geweest. En dat bolletjesbehang en die roze keuken hoorde daar nu eenmaal bij.

Vraagprijs bieden op een woning

Je hebt een kandidaat die de vraagprijs wil bieden? Dan heb je een koper. Je bent verplicht in zee te gaan met deze kandidaat. Het is strikt verboden de prijs van uw woning hoger te drijven dan de gepubliceerde vraagprijs. Dit is voorbehouden voor bemiddelaars zoals notarissen of vastgoedmakelaars.  Wees dus best op uw hoede als er verschillende kopers tegelijk opduiken.

Een bod onder de vraagprijs

Je ontvangt een bod dat lager is dan de vraagprijs. Overweeg goed maar wacht niet te lang. Een kandidaat weet graag snel waar hij aan toe is of zal anders verder kijken naar andere woningen. Wees hier ook op je hoede indien je verschillende biedingen tegelijk ontvangt. Let er zeker op dat je geen (mondelinge) akkoorden sluit met kandidaten waar je achteraf spijt van krijgt. Je kan je woning maar éénmaal verkopen!

Je huis woning of appartement staat al meerdere dagen/weken te koop zonder reactie. Dat is altijd een moeilijke kwestie. Waaraan ligt het? Is het de presentatie? De prijs? Slechte timing? In deze fase neem je best contact op met een vastgoedmakelaar. Beter laat dan nooit.

Waarom uw huis te koop zetten bij een makelaar?

Omdat je niet elke dag een pand te koop stelt, doe je graag beroep doet op de ervaring van professionals. En omdat jewoning verkopen eenvoudigweg belangrijk is. Verkopen via Axel Lenaerts makelaars is tekenen voor eenvoud, eerlijke en open communicatie, en professionalisme dat van zich af bijt.

Axel Lenaerts stelde een ijzersterk team van erkende vastgoedmakelaars samen. Met de nodige administratieve en juridische kennis en ondersteuning staan we elke dag klaar om voor uw dromen en behoeftes te vechten.

Voordelen huis verkopen via makelaar

Zodra je de makelaar de opdracht geeft om uw woning, studio of appartement te verkopen hoef je in wezen zelf niks meer te doen. Omdat je het verkopen integraal aan de makelaar overlaat, kies je je makelaar best weloverwogen. Je zal immers nog veel met hem of haar te doen hebben. Denk eraan dat de inkoopmakelaar niet noodzakelijk dezelfde persoon is als degene die u effectief zal begeleiden in het verkoopproces. Vraag daar naar.

Van een bekwaam en erkend vastgoedmakelaar mag u minstens het volgende verwachten:

  1. Een realistische en onderbouwde waardebepaling van uw onroerend goed;
  2. Hulp en praktische tip bij het verkoopklaar maken van uw woning
  3. Opmaak van een correct en commercieel verkoopdossier
  4. Aanvraag van alle verplichte documenten zoals EPC en elektrische keuring
  5. Eerlijke feedback en deskundig advies tijdens het verkoopproces
  6. Organisatie en evaluatie van alle bezoeken met kandidaat-kopers
  7. Begeleiding van koper en verkoper in het sluiten van een goede overeenkomst
  8. Opstellen van juridisch sluitende verkoopovereenkomst of aankoopbelofte
  9. Adviserende en begeleidende rol tot bij de akte

Kosten huis te koop zetten via makelaar

Voor de dienstverlening van een vastgoedmakelaar betaal je een correcte vergoeding gekoppeld aan de effectief gerealiseerde verkoopprijs. Deze vergoeding schommelt tussen de 3,025 à 4,84 procent (inclusief btw) bovenop de verkoopprijs afhankelijk van de prestaties en de complexiteit van de opdracht. Je betaalt deze enkel wanneer de verkoop effectief gerealiseerd wordt en tot een notariële akte leidt. Je betaalt dus geen ereloon als de opdracht niet kan gerealiseerd worden.