Huis verkopen

U denkt eraan uw huis te verkopen? Proficiat! Dit is een grote stap. U gaat op zoek naar een nieuw decor waartegen de volgende etappes van uw leven zich zullen afspelen. Dit is tevens het begin van een zoektocht naar die persoon die binnenkort zijn intrek neemt in uw huidige woning. Een zoektocht die in de eerste plaats vanuit het hart wordt gevoerd, en dit bovendien in de jungle van concurrentie, juridische beperkingen en administratieve regelgeving die vastgoed is.

In eerste instantie dient u te zorgen voor een correcte prijszetting als u uw huis wilt verkopen. Geraakt u het eens met alle mede-eigenaars en belanghebbende partijen over de vraagprijs, dan bent u al een heel eind ver. Denk ook aan de randvoorwaarden zoals de beschikbaarheid van de woning en de termijn waarbinnen de notaris de akte kan verlijden.

Benodigde documenten voor de verkoop van uw huis

Intussen kan u alvast starten met het verzamelen van de verplichte documenten die u nodig hebt voor de publicaties en de verkoop van uw huis. Zo zal u over een geldig EPC attest dienen te beschikken van bij aanvang van de publicatie. U dient te beschikken over een keuringsattest van de elektrische installatie. U vraagt best ook al de stedenbouwkundige inlichtingen op bij de Stad of Gemeente en een kadastraal uittreksel bij het kadaster. Vooraleer u een perceel of kavel kan verkopen dient u ook in het bezit te zijn van een recent OVAM attest.

Woning verkoopklaar maken

Intussen dient u ook uw woning verkoopklaar te maken. Uw huis dient zo aantrekkelijk mogelijk voorgesteld aan de kandidaten. Niet alleen op foto maar ook tijdens het bezoek moet de woning er op en top uitzien. Eerst op de TO DO list is een grondige opkuisbeurt. Verwijder alle overbodige spullen en haal alle persoonlijke spullen zoals foto’s en souvenirs uit het zicht. Trek hier tijd voor uit en doe dit grondig. Heb geen schrik om dingen die u niet langer gebruikt weg te doen. Denk eraan dat alles wat U nu al doet, u achteraf bij de verhuis niet meer hoeft te doen. De eerste indruk die uw kandidaat-koper krijgt van de woning is van onnoemelijk groot belang. Zorg voor een mooi portfolio aan foto’s die u zal gebruiken voor de online publicaties. U hoeft niet alles te tonen maar te weinig foto’s is ook niet goed. Maak een selectie uit de vele vastgoedportalen waar u als particulier uw woning kan aanprijzen. Trek voldoende tijd uit om alle gegevens over uw woning te verzamelen en in te voeren in de verschillende advertentiedatabases. Zorg er in elk geval voor dat u beschikt over een vlotte internetverbinding voor het opladen van beeldmateriaal.

Eens de advertentie online staat bent u klaar om de eerste kandidaten te ontvangen. Wachten op de eerste telefoontjes en e-mails. Dit is altijd bijzonder spannend.

Uw huis staat te koop en de verzoeken stromen binnen. Goed bezig. Hou je agenda en die van de andere bewoners goed in het oog en zorg ervoor dat er niemand thuis is die in de weg loopt tijdens zo’n bezoek. Niet elke kandidaat-koper ontmoet even graag je tante en nonkel die even langskomen voor een babbel.

Huis snel en binnen een maand verkopen?

De eerste maand is de belangrijkste en meest bepalende maand in het verkoopproces. De eerste kandidaten zijn doorgaans de meest geïnteresseerde en dat blijkt ook keer op keer te kloppen. Hecht dus genoeg aandacht aan hun feedback en neem hun eventuele biedingen serieus. De kans is heel groot dat u de beste prijsvoorstellen ontvangt gedurende de eerste paar weken van de tekoopstelling. Laat u niet ontmoedigen door negative opmerkingen over uw inrichtings- of afwerkingskeuzes. Uw huis verkopen is geen gemakkelijke opdracht. Brutale bezoekers of niet opdagende afspraken kunnen wel eens in uw vel kruipen. Het overkomt de beste van ons. Jouw huis was je thuis en je hebt hier geleefd en bent hier gelukkig geweest. En dat bolletjesbehang en die roze keuken hoorde daar nu eenmaal bij.

Vraagprijs bieden op een woning

U hebt een kandidaat die de vraagprijs wil bieden. Dan hebt u een koper. Bovendien bent u verplicht in zee te gaan met deze kandidaat. Het is strikt verboden de prijs van uw woning hoger te drijven dan de gepubliceerde vraagprijs. Dit is voorbehouden voor bemiddelaars zoals notarissen of vastgoedmakelaars.  U bent dus best op uw hoede als er verschillende kopers tegelijk opduiken.

Een bod onder de vraagprijs

U ontvangt een bod dat lager is dan de vraagprijs. Overweeg goed maar wacht niet te lang. Een kandidaat weet graag snel wara hij aan toe is of zal anders verder kijken naar andere woningen. Wees hier ook op uw hoede indien u verschillende biedingen tegelijk ontvangt. Let er zeker op dat u geen (mondelinge) akkoorden sluit met kandidaten waar u achteraf spijt van krijgt. U kan uw woning maar éénmaal verkopen!

Uw huis woning of appartement staat al meerdere dagen/weken te koop zonder reactie. Dat is altijd een moeilijke kwestie. Waaraan ligt het? Is het de presentatie? De prijs? Slechte timing? In deze fase neemt u best contact op met een vastgoedmakelaar. Beter laat dan nooit.

Waarom uw huis te koop zetten bij een makelaar?

Omdat u niet elke dag een pand te koop stelt, en u dus graag beroep doet op de ervaring van professionals. En omdat uw woning verkopen eenvoudigweg belangrijk is. Verkopen via Axel Lenaerts makelaars is tekenen voor eenvoud, eerlijke en open communicatie, en professionalisme dat van zich af bijt.

Axel Lenaerts stelde een ijzersterk team van erkende vastgoedmakelaars samen. Met de nodige administratieve en juridische kennis en ondersteuning staan zij elke dag klaar om voor uw dromen en behoeftes te vechten.

Voordelen huis verkopen via makelaar

Zodra u de makelaar de opdracht geeft om uw woning, studio of appartement te verkopen hoeft u in wezen zelf niks meer te doen. Omdat u het verkopen integraal aan de makelaar overlaat kiest u uw makelaar best weloverwogen. U zal immers nog veel met hem of haar te doen hebben. Denk eraan dat de inkoopmakelaar niet noodzakelijk dezelfde persoon is als degene die uw effectief zal begeleiden in het verkoopproces. Vraag daar naar.

Van een bekwaam en erkend vastgoedmakelaar mag u minstens het volgende verwachten:

  1. Een realistische en onderbouwde waardebepaling van uw onroerend goed;
  2. Hulp en praktische tip bij het verkoopklaar maken van uw woning
  3. Opmaak van een correct en commercieel verkoopdossier
  4. Aanvraag van alle verplichte documenten zoals EPC en elektrische keuring
  5. Eerlijke feedback en deskundig advies tijdens het verkoopproces
  6. Organisatie en evaluatie van alle bezoeken met kandidaat-kopers
  7. Begeleiding van koper en verkoper in het sluiten van een goede overeenkomst
  8. Opstellen van juridisch sluitende verkoopovereenkomst of aankoopbelofte
  9. Adviserende en begeleidende rol tot bij de akte

Kosten huis te koop zetten via makelaar

Voor de dienstverlening van een vastgoedmakelaar betaalt u een correcte vergoeding gekoppeld aan de effectief gerealiseerde verkoopprijs. Deze vergoeding schommelt tussen de 3,025 à 4,84 procent (inclusief btw) bovenop de verkoopprijs afhankelijk van de prestaties en de complexiteit van de opdracht. U betaalt deze enkel wanneer de verkoop effectief gerealiseerd wordt en tot een notariële akte leidt. U betaalt dus geen ereloon als de opdracht niet kan gerealiseerd worden.